lördag 18 juli 2009

F.d Kenacort går att få tag på fortfarande!!

Kenacort var det enda min sambo tyckte hjälpte mot afteblåsor eftersom blåsorna läkte mkt snabbare. När det utgick från Apotekets sortiment blev många med afteblåsor besvikna.
En farmaceut på Apoteket tipsade om att munhålepastan fortfarande går att få tag på genom att dom blandar ihop den på APL i Umeå (Apoteket AB Produktion & Laboratorier) om man fixar recept från tandläkare eller läkare.
Många tandläkare och läkare visste inte att denna möjlighet fanns enligt farmaceupten jag pratade med men min sambo har nu fått detta utskrivet av tandläkare och det är alltså lika som Kenacort!! Man lämnar in receptet som vanligt hos Apoteket så går en beställning iväg till labbet och efter några dagar är det klart! En tub kostar 265 kr men då ligger den på 20 g! Kenacort 5 g kostade ju över 100 kr så detta blir alltså billigare :o)

Det heter APL, Triamcinolon 0,1 %, 20 g munhålepasta.

/Maria

9 kommentarer:

  1. Hej, jag har skrivit till tillverkarna av Kenacort och fick idag ett bra svar. Delar här med mig av det viktigaste: "Bristol-Myers Squibb beklagar att tillverkningen har upphört och att det ställer till besvär för dig och många med afte. Nyttan av Kenacort-T var, precis som du beskriver, både från kortisonet och den "plåster-effekt" som pastan hade.

    Det finns ett par liknande receptbelagda munpasta från andra tillverkare med samma verksamma kortison - triamcinolon - som i Kenacort-T munpasta:

    Munpasta från Dermapharm i Tyskland - bör kunna tas hem som licensläkemedel till Sverige - ansvarig läkare ansöker om licens hos Läkemedelsverket:
    Namn: Volon A Haftsalbe(Triamcinolonacetonid 0.1%)
    Rx: Receptbelagd munpasta
    Förpackning: 10 g, 20 g tub
    Cirka pris och varunummer:
    10 g: € 11,88, PZN 1594993 (central ordering number)
    20 g: € 13.76, PZN 1218882 (central ordering number)

    Munpasta från Apoteket AB:
    Namn: Triamcinolon APL munhålepasta (Triamcinolonacetonid 0.1%)
    Rx: Receptbelagd extempore-beredning
    Förpackning: 20 g tub
    Varunummer: 919691
    Pris: AUP 265 kr

    Du får diskutera med din läkare vad som kan passa bäst, eller om det finns nya alternativ från andra tillverkare.

    Bakgrunden till att Bristol-Myers Squibb har upphört med munhålepastan är fokusering på forskning och tillverkning av nya läkemedel."

    Hälsningar, Bodil

    SvaraRadera
  2. Hej beställde en sån här triamcinolon från APL å trodde och hoppades verkligen det skulle vara samma som kenacort men prova nyss å funkar inte alls.Det fäster inte som kenacort alltid gjorde utan glider bara omkring utanpå trots att man såg till att det var torrt å allt.
    Ingrediensförtecking följer :

    Triamcinoloni acetonidum 0.1 g
    Menthae piperitae aetheoroleum 0.1 g
    Carmellosum natricum 15 g
    macrogolum 400 15 g
    macrogolum 300 et 1540 ad 100 g

    Har ni nåt annourlunda i den ni fått å har den fungerat som kenacort när ni testat osv?

    SvaraRadera
  3. Å så trist...Jag har själv inte provat någon av de produkter som rekommenderades. Nån annan som har erfarenhet?

    SvaraRadera
  4. Jag har också provat apotekets egen blandning men den funkade inte alls. Den fäste inte och den smakade illa. Och visst, den hade ett lägre pris per gram än Kenacort men hållbarheten var ynka 6 månader. Jag hittade en lite tub med lite Kenacort kvar i som jag är mycket sparsam med. Nu hoppas jag på den produkten som finns i Tyskland men att hålla på att få en läkare att ansöka om licens hos läkemedelsverket. Hallå, jag har små blåsor i munnen, inte cancer! Det här kanske är något för de nya apoteksbolagen att göra något åt.

    Thomas

    SvaraRadera
  5. Om du lyckas få en läkare att ansöka om den eller om det är nån annan som provat den dela gärna mer er om den funkar eller inte.

    SvaraRadera
  6. Hei fra Norge! Jeg fant ut at det andre produktet du ble annbefalt, fra Dermapharm i Tyskland, er ganske likt orginalproduktet.

    Jeg syntes det var litt tynnere, men det festet brukbart og hadde bra effekt.

    Her i Norge fikk jeg tak i det på en spesialresept for uregistrerte legemiddel. Det er for legemiddel som er godkjent i andre (EU?)land, men ikke i Norge. For godkjennin i Norge kreves bla. norsk brukerveiledning, og det mangler, bare tysk/fransk var med. Men norske apotek hadde det på lager, så tydligvis selges det en del her.

    Håper det ordner seg og du får tak i det i Sverige også, uten altfor store problemer.

    SvaraRadera
  7. Om ni besöker Thailand på semestern så finns det där. Jag bor i Bangkok och fick på recept; tillverkare är "Medicine Products" och distributör "Medicine Supply Company Limited". På framsidan står det "Risto Lotion" och "Triamicinolone acetonide 0.1%".
    Lycka till!

    SvaraRadera
  8. Köpte detta via apoteket, det enda jag kan säga direkt är att det är någon mentol smak motför tidigare då den var smaklös, men jag har den enbart för mitt sårmun, förr så var den riktigt effektiv behövde bara smörja 2 dagar så var sårmun borta, helt otroligt bra effekt! Återstår att se om detta som dom smaskat ihop i Umeå är lika bra!

    SvaraRadera
  9. Volon A Haftsalbe är tycker jag, precis lika bra som Kenacort finns i Tyskland,kan tas hem på licens. Läkaren skriver licensmotivering (finns att ladda ned, googla på "Blankett för licensmotivering") och skickar till apoteket där du vill hämta salvan, de ansöker om licens hos Läkemedelsverket. Läkaren ska också skriva ett vanligt recept.

    /Bitte

    SvaraRadera