fredag 6 juli 2012

Blåsor av tomater




Har sedan 30 år tillbaka ALLTID fått afta-blåsor av tomater - färska tomater och endast av vissa sorter. 

Det räcker med att äta en skiva av en färsk tomat så blossar först små sår upp som sedan utvecklas till fullskaliga kraftiga afta-blåsor. 
Tillagade och uppvärmda tomater går däremot alltid bra.

Min mormor hade samma problem - likaså min mamma. Och även mitt ena barn har fått det, precis som jag. 

Har försökt att ta reda orsaken - om tomaten varit besprutad, övermogen, från ett visst land, etc. etc. men inte kommit fram till mer än att skarpt röda och "snabbt framodlade" som inte riktigt fått mogna sakta (?) verkar vara boven i dramat i vårat fall. 

Äter jag inga färska tomater har jag aldrig blåsor, inte ens vid förkylning.
Ibland går det bra, ibland inte, beroende på tomatsort. 

Är det fler som upplevt detta med tomater, eller att andra födoämnen utlöser aftne?

Resultat på bild, från en god tomat-sallad....... 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar