torsdag 19 augusti 2010

HJÄLP!!

Vår snart tre åriga dotter har blåsor i munnen, vilka tandläkaren påstår är afteblåsor. Hon har också hela tandköttet vansinnigt svullet och rött vilket gör att hon inte kan äta och knappt dricka. Att få komma in i munnen på henne med tandborste eller något slags sköljmedel är naturligtvis omöjligt. Dessutom har hon feber också, i början riktigt hög, och nu varierande temp. Det började med att tandköttet svullnade, ordentligt, sen kom febern och efter det blåsorna. Vill nu höra med er som har erfarenhet, om detta i era öron låter som afteblåsor? Ter det sig på det här viset? Tacksam för alla tänkbara svar!!
Hälsningar från Tyra med familj.

4 kommentarer:

 1. Stackars din lilla dotter. Undrar om det verkligen är afte hon har. Själv har jag oftast endast en i taget och aldrig feber i samband med det. Tandborstning gör ju jätteont när man har afte. Som vuxen kan man ju uthärda med munskölj och eltandborste. Det är ju mycket värre med en som bara är tre år. Jag har lidit i 1 år oavbrutet och dessförinnan av och till. Är faktiskt 70 år och har aldrig tidigare i livet lidit av afte. Följer med på aftebloggen och märker att de flesta är betydligt yngre än jag. Kan din lilla dotter dricka med sugrör så att hon får i sig välling och drycker? Brukar kännas bättre att bara få svälja utan att komma i kontakt med såren.

  SvaraRadera
 2. Det låter inte som afte, mer som en så kallad primär Herpes simplex-infektion, det vill säga den första Herpesinfektionen en person (oftast små barn) får. Det finns olika typer av Herpes simplexvirus och alla ger inte återkommande munsår.

  Hälsningar Lisa (leg.läkare)

  SvaraRadera
 3. Kanske är någon sorts svampinfektion i munnen också. Ta henne till en vanlig dotor tycker jag och hör vad han eller hon säger.

  SvaraRadera
 4. Tack för era svar! Vår lilla Tyra blev bara sämre och sämre, så vi åkte till läkaren. Han kunde inte svara på vad det var för infektion i munnen, hon hade blåsor i hela munhålan, på och under tungan, på tandköttet, på tonsillerna och långt ner i halsen, och dessutom en sekundär infektion i örat. Det blev antibiotika, för den sekundära infektionen, och jag tyckte inte att antibiotikan "bet på" infektionen i munnen, för det tog ytterligare sex dagar innan hon började känna sig bättre i munnen och kunde dricka utan att gråta. Precis som du säger, Lisa, så funderade vi också på en herpesinfektion, men hon har haft herpesblåsa på läppen en gång redan..
  Hur som helst, nu är hon pigg och glad igen, jätteskönt! Tack igen för era svar, är så glad att jag hittade den här bloggen!

  SvaraRadera