söndag 1 augusti 2010

Värst hittills

Är en man på 23 år och har nu min värsta afteperiod någonsin. Vanligtvis har jag ca 3 veckor med afte och sedan 1 vecka utan, även om det varierar mycket. Under den tiden får jag kontinuerliga blåsor på olika platser. Intressant nog så får jag nuförtiden afte på ställen jag aldrig haft förut. Just nu har jag haft en afteperiod på 4 månader (and counting...) och har för första gången fått afte på tandköttet och under tungan. Utöver det har jag får en mycket större mängd afte på tungan, det värsta stället, varav den ena var rekordstor. Ca 2 cm lång och 1 cm bred! Medans alla andra blåsor börjar läka efter 1-1½ vecka så växte den kontinuerligt under den tiden innan den började läka på allvar. Som tur var satt den på sidan av tungan, precis under tandraden så att den inte skavde speciellt mycket när man höll tungan still.

Afte är helt klart det mest smärtsamma jag någonsin vart med om i mitt liv. De värsta blåsorna kombinerat med tandkrämen när man borstar tänderna (som många vet brukar vara väldigt smärtsamt) har nästan fått benen att krokna. Det känns som om någon droppar svavelsyra i munnen på en samtidigt som de kör in en nål på samma ställe.

När jag började med zendium tandkräm blev det bättre men nu verkar det inte ha någon effekt längre. Aftamed hjälper om man är på blåsan väldigt tidigt, dvs när den bara ömmar smått. Jag rekommenderar att leta igenom munnen med ficklampa morgon och kväll och att vara uppmärksam på ömmande. Dock så räcker inte ens det alltid då vissa blåsor tycks bestämda att bli stora.

Det stör mig att det verkar ligga så löjligt lite forskning i det här då det starkt påverkar ens vardagliga liv. Det borde inte vara så svårt att uppfinna ett plåster som limmar sig fast över blåsan så att det inte skaver.

/Erik

2 kommentarer:

  1. Visst är det hemskt. Att det inte forskas mer när så många verkar vara drabbade. Jag är 70 år. Har drabbats av och till de sista 4 åren och nu allra värst under ett års tid. I början hade jag en i taget som varade i 3 v med kulmen under 10 dagar. Sen uppehåll som minst 1-2 dagar och längst en enda gång i 10 dagar som var helt underbara. Nu har jag fått flera st på en gång. En på tungspetsen, 2 på ena sidan av tungan, en på insidan av läppen nertill och i tandköttet vid tänderna i överkäken. Borstar med Zendium, gör djävulskt ont. Har fått Lidokain utskrivet av min tandläkare. Bedövar i ca 20 min men gör ändå ont att äta och dricka. Dricker vin och öl med sugrör - hur kul är det? Ibland är jag så less på detta och undrar varför man drabbas. Har börjat köpa vatten på flaska. Vi har egen brunn där vi bor nu sen tre år. Ungefär samtidigt som jag blev drabbad på allvar. Har även provat Oral Medic som min tandläkare hjälpte mig med. En slags hinna över blåsan. Det gör jag aldrig mera om. Vilken otrolig smärta!! Hjälpte endast några timmar och blev därefter ännu värre än tidigare. Endast när man väl har somnat känner jag ingen smärta. Ne-ej detta är ett rent helvete. De som inte är drabbade kan inte föreställa sig denna smärta.

    SvaraRadera