onsdag 17 november 2010

Oral Medic och annat

Hej

Jag har varit drabbad av Afte i 35 år och provat det mesta som funnits genom åren. Jag har väl inte hittat något som jag kan säga markant minskat antalet utbrott. Brukar få dessa obehagliga blåsor ca varannan månad, dock mer på vinterhalvåret än på sommarhalvåret.

Precis när Oral Medic dök upp och man började skriva om detta som ett revolutionerande medel (tror det var på hösten 2007) så började jag söka efter att få prova det. Det fanns ingenstans i Sverige. Jag hittade det i England och provade det första gången för snart tre år sedan. Det hade en god effekt på den första blåsan som jag behandlade och jag beställde en uppsättning på ca 20 paket. Sedan dess har jag skaffat mig nästan tre års erfarenhet av att använda det och mina erfarenheter kan sammanfattas ungefär så här:

* Det fungerar bra på blåsor som sitter lättillgängligt på insidan av läppen

* Det fungerar inte bra på blåsor som sitter på tungspetsen, på sidan av tungan eller i nedre kanten av tandköttet


Några andra förutsättningar för att man skall lyckas:

* Man måste vara extremt noggrann med att göra hela blåsan riktigt torr med hjälp av den andra topsen som medföljer i förpackningen för att effekten skall bli långvarig och verkligen hjälpa. I annat fall upplever jag att hinnan som bildas och skyddar "ramlar" av innan blåsan hunnit dö ut.

* Om du lägger på Oral Medic i ett för tidigt skede i blåsans (förhoppningsvis) korta liv så riskerar du att blåsan inte öppnat sig såpass mycket att du kommer åt hela området inuti.

* Du måste komma åt varenda millimeter i blåsan med appliceringstopsen. I annat fall kommer du inte att få full effekt. Det blir då som att en del av smärtan kvarstår.

* Vänta gärna en liten stund (kanske upp till en halvminut) innan du sköljer munnen efter behandling. Skölj då rikligt och med kallt vatten.


Att tänka på första gången du provar:

* Det gör betydligt mer ont när du applicerar Oral Medic än vad du kan tänka dig efter att ha läst på förpackningen (att det sticker intensivt). Större blåsor kan göra att du får hålla i dig i något för att uthärda under 5 sekunders applicering.

* Smärtan går inte över efter några sekunder. Jag tycker att både placering och storlek på blåsan som behandlas påverkar hur länge smärtan kvarstår. Räkna med att det gör ganska ont under i alla fall en kvart efter behandling (men inte alls lika ont som under de första 5 sekunderna)


Bra att veta:

* I England kostar Oral Medic ungefär hälften av vad det kostar i Sverige (med nuvarande låga valutakurs). Så... passa på att handla om du ändå är i England.


Summa summarum:

Oral Medic, använd på rätt sätt och till rätt typ av blåsor är fantastiskt bra. Det är det bästa medel jag någonsin provat under 35 år. Jag brukar vänta tills blåsan fått utveckla sig en liten tid, ungefär då det börjar göra riktigt ont. Sedan gör jag en behandling och då tycker jag att den positiva effekten är som störst. I de "bästa" omgångarna känns blåsan inte alls efter någon timme.

Andra saker:
Har läst en del om Afte på sista tiden och tycker mig, precis som många andra, se ett samband med brist på B-vitamin. Ska göra ett seriöst test under den närmaste tiden så får man hoppas på att man aldrig mer får en blåsa :-)


Lycka till!

/Oscar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar