fredag 7 januari 2011

Afte - livets onda blåsa

Hej allesammans därute i cyberetern.

Är en man på 43 år som under större delen av mitt yrkesverksamma liv haft aftne mer eller mindre konstant med några veckors mellanrum. Likaså har jag också nästintill alltid någon typ av hudutslag , eksemliknande röd/rosa irritationer mitt på bröstet ihop med utslag (eksemliknaden blåsor) kring ögonpartier. Det senare , utslagen i ögonområdet på ansiktet är något som kommit under de senaste två åren.

Själva de aftösa besvären varierar i intensitet med allt ifrån några stycken blåsor till åtskilliga på en och samma gång. Finns nog inte en del av mitt inre muninnehåll som klarat sig under alla dessa år. Personligen tycker jag nog att angreppen på tungans alla partier samt långt bak i svalget är det som sprider mest smärta. Blåsornas storlek varierar ifrån ett knappnålshuvud till stora segment m a o större än 8-10mm i diameter.

Tänk att dessa blåsbildningar innuti munnen kan få en så stor inverkan på ens dagliga liv. M a o blåsorna skapar så mycket irritation , trötthet och mental påfrestning att man kan få "spader". Bara att veta att vid nästa måltid så gör det förbaskat ont , eller hur ska mitt huvud idag ligga på kudden för att inte blåsorna ska "skava" mot tänderna samt att smärtan kl 03:00 på natten kan vara värre än på dagen , eller bara känslan av att prata vanligt då tungans angripna partier slår emot framtänderna , allt detta med mycket annat ifrån blåsorna påverkar ju ens liv på heltid.

Bara vi , du och jag som själva har aftösa besvär vet vad det innebär. Med ord är det inte lätt att för en utomstående förklara den känsla som man har inombords kring det hela. Hur ens tillvaro hela tiden styrs och ställs av dessa förbaskade , små onda ting - blåsorna!

Under resans gång har jag prövat både det ena och andra. Allt ifrån kemiska preparat som ska appliceras direkt på blåsorna , diverse tandpastor , deltagande i tandläkarforskning mm och ingenting har hittills bidragit med det jag önskar - att bli helt blåsfri.

Personligen är jag helt övertygad om att de kemiska substanserna som man kan mixtra med av olika sorter ( munvatten att gurgla i , Aftex aloclair gel mm ) endast är preparat som likt cortison kan dämpa besvären eller smärtan. Själva grundproblemet till blåsornas uppkomst tror jag ligger på ett djupare plan. Nämligen i våran kropp.

Hela vår kropp är en kemisk fabrik där allting måste vara rätt synkat för att alla kroppsdelar ska fungera på rätt sätt. Ett över- eller underskott av någon viktig vitamin/fett/hormon mm kan få hela maskineriet i obalans. Så frågan är om inte detta är grundorsaken till att vissa av oss drabbas av aftösa besvär och eksemliknande symptom på kroppen.

Var har vi alla som har aftösa besvär och eksem gemensamt ?

- Vilka viktiga vitaminer / mineraler / hormoner har vi inte rätt av ?

- Hur är vi som personer ? Uppspeedade / stressade ?

- Är vi över- / underviktiga ?

- Hur ser vår vardagliga kost ut ? Stort sockerintag ?

- Hur ser våra jobb ut med avseende på ansvar och arbetstider ?

Ovanstående frågeställningar kan vara intressanta att fundera kring.

U.t är själv en familjefar som dagligen sköter om min fysiska hälsa genom kontinuerlig träning så jag anser mig själv vara normal i kroppsomfång och viktklass. Däremot så har jag alltid haft förkärlek för "sockriga mumsbitar" , kakor och godis men de har ju alltid runnit av m h a träningen.

Förutom de aftösa besvären så har jag också problem med eksemliknande utslag mitt på bröstet men även kring ögonen. Sägas ska att jag också alltid i mitt vuxna liv alltid kännt mig konstant trött. Skulle önska att jag en dag fick vakna upp och känna mig som ett barn igen - klar vaken med ordet "bara lek" på tungan. Har också alltid jobbat oregelbundet , ingen vecka är den andra lik samt att jag som person har lätt för att stressa upp mig och svårt att koppla av.

Hur är din personlighet med aftösa besvär ?

År 2011 med start omgående ska jag försöka upphöra med kontinuerligt sockerintag samt följa några av råden på sidan om extra B-vitamintillskott. Kanske försöka undvika gluten och laktos också när man ändå är på G. Att pröva dessa saker under 3-6 månader för att se hur det hela utveckla sig kanske inte är en dum idé. Men det krävs disciplin och familjeplanering för att detta ska lyckas. Det kan bli en tuff match , men allt att vinna och ingenting att förlora........


Säger den bloggande Niclas på västkusten

2 kommentarer:

 1. Intressant! Jag själv är en ytterst "kreativ" själ som alltid har en massa idéer i huvudet. Har alltid haft svårt att sitta still om jag inte har något för händerna (Bok, block och penna eller dator) - hatar att slötitta på tv tex. Jag har stundvis svårt att fokusera och att jag kan bli mycket rastlös. Har blivit kallad allt från duracell kanin till över ambitiös :)

  Även jag jobbar, äter och sover väldigt oregelbundet och har ofta svårt att koppla av.

  Detta är ju alla symptom på någon form av stress och även om det inte kanske är själva grund orsaken så skulle det kunna vara en bidragande orsak till att kroppen inte klarar av att hålla aften in schack.

  Vad tror ni?

  SvaraRadera
 2. Bra idé! Intressant att se vilken nämnare vi har gemensamt. Jag är själv mycket lugn och är regelbunden både med mat, sömn och skolgång. Jag är smal och småäter inte särskilt mycket. Däremot är jag känslig för kiwi, ananas, tomat, syrliga karameller och honungsmelon. Det blir inte alltid blåsor av det, men det svider i hela munnen, mest på tungan. Jag har hört andra som inte kan äta finpipig ost eller svarta vinbär.

  B-vitamintillskott och zinktillskott är något du kanske skulle prova! Man kan också gå till tandläkaren och be om en klick Xylocainsalva så att man kan äta och borsta tänderna utan för stor smärta.

  Lycka till!

  SvaraRadera