onsdag 12 januari 2011

En Afte-klagosång

Jag har haft Afte (eller frät-hål som vi har kallat dem) i hela mitt liv (30år) och är sällan fri från dem. Jag har oftast konstant 1-4 simultana Afte sår/blåsor men har haft så många som uppåt 20 st samtidigt under perioder (även om de tenderar att breda ut sig och så småningom smälta ihop om de är många). Just nu har jag 1 övergående på höger kind och 4 på vänster sida av min överläpp vilket gör att jag nu så uppsvullen att jag ser ut som jag har fått en rejäl käftsmäll med fet fläskläpp som resultat. Eller som en vän sa: "Botox gone wrong?".

Jag har iofs lärt mig att leva med den intensiva smärtan och min sambo håller på att lära sig stå ut med mitt periodvis mycket dåliga humör (eloge till henne) men det är ändå tröttsamt. 

Jag har testat sådant som aftemed, olika munskölj och special tandkräm - inget funkar. Använde ett tag bedövningsmedlet xylocain men det bedövar mer bara på ytan och framförallt svalget vilket gör det dels inte speciellt effektivt och dels rent av obehagligt. Jag har även testat vanliga vitamin och mineral tillskott utan märkbar effekt. Nu mer använder jag inget utom möjligen värktabletter när jag inte står ut mer. 

Detta speciellt när de kommer till det stadiet som jag burkar kalla för att de "värker sönder" som är "peaken" av "smärt pyramiden" och då jag kan ha ont i hela sidan av huvudet som om någon var och petade direkt på mina nerver. Ja - det kan göra så ont att jag ofrivilligt kniper ihop med ögat och biter ihop med käkarna på den sida som är berörd. Något jag dock försöker låta bli att för att slippa spänningshuvudvärken. 

Det värsta är dock när jag blir så hängig att jag blir febrig och inte orkar göra något vilket påverkar min prestationsförmåga avsevärt. För en högpresterade egenföretagare kan detta vara väldigt frustrerande. Dock brukar denna "hängihet" och febersymptom gå över på en dag eller två som tur är. 

Eftersom jag har så mycket Afte har jag nog haft Afte på varje kvadrat millimeter i min mun från svalget, gommen och tungroten till tungspetsen, kindsidor och läpparna. Det jag kan ana i mitt fall är att det verkar som om det är salivansamlingar som främst bestämmer vart jag skall få mina sår (för det är sår jag får mer än blåsor) så som under tungan och där läpparna möter tandköttet och runt saliv körtlarna. Om jag tex dreglat lite i sömnen en natt kan jag få det på utsidan läpparna - ja jag har faktiskt fått det på utsidan läpparna och en gång även ner mot läppkanten på gränsen till den vanliga huden och det var så smärtsamt att det gjorde att smärtan inne i munnen vart nästan trevlig. Många kommer nu naturligtvis direkt att fråga om det inte var frågan om vanliga munsår (nästan alla läkare har gjort det) och det är det inte. Jag har aldrig haft varken "vanliga" munsår eller Herpes och detta satt i samman hängande "pärlband" med det inne i munnen samt att det inte såg ut som "munsår" utan som karaktäristik Afte. Är det någon annan som har sett samma samband som jag med saliven? Är det någon annan som har haft det utanpå läpparna också?  

Jag har även märkt sambandet med immunförsvaret. Jag har ett stillasittande jobb framför datorn och jobbar konstiga tider (mycket natt) vilket gör enligt min läkare att jag konstant har ett lite nedsatt immunförsvar. Jag tror att min Afte även den tär på immunförsvaret och när det är tillräckligt ansträngt blossar det upp ordentligt. Jag har även märkt av sambandet med sömnbrist och stress. Vilket båda påverkar immunförsvaret negativt och får Aften på att blossa upp. Någon annan som även de har sett samma samband?

Jag kunde under en tid inte äta sådan som "frätte" på slemhinnorna. Det kunde vara sådant som innehöll fruktsyra (ex apelsiner eller Kiwi), sura karameller eller hård mycket lagrad ost. Även kött som var marinerat med ingefära eller annan mat som fick mig att lättare få halsbränna kunde trigga en uppblossning av Afte. Nu har det här sambandet lagt sig och jag kan nu äta det mesta utan att det påverkar nämnvärt. Men råkar jag bita mig i kinden/tungan/läppen eller på annat sätt skadar slemhinnorna alldelens så lite så blir det garanterat ett Afte-sår där.

Må gott

A.
4 kommentarer:

 1. hej på er!
  jag har själv lidit i jag vet inte hur många år av detta fruktansvärda tillstånd kallat afte. vid mina "toppar" kunde jag ha upp till 20 små enormt smärtsamma blåsor. jag tror jag provat allt från huskurer till apotekets hela sortiment. nu till min egen lilla kråksång: av en händelse i tyskland ville jag slippa använda listerin (som var i stort det ända som funkade någorlunda för mig) på besök i affären såg jag en tandkräm som heter sensodyne. just denna innehåller b-vitamin, zink och något annat ämne. någonstans hade jag hört om någon som trodde att det kunde finnas ett samband med just zink och afte. till detta köpte jag zink tabletter som tillskott. och tro det eller ej, men efter bara några dagar var blåsorna borta! en större lycka än att vinna på lotto... detta var för ca 3 månader sedan, och än fungerar detta super. även vid en riktig släng av feberfrossa mkom det endast 2 ynka blåsor som försvann på lika många dagar. fortfarande kan det komma upp en känning av en blåsa eller två kanske en gång i månaden. men det är så sällan att jag inte tänker på det, och den försvinner på max två dagar och känns knappt. detta är mitt tipps till alla som lider. hoppas ni har lika stor tur som jag hade!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag har också afte till och från, främst när jag bitit mig eller skadat munslemhinnan lite. Under min tandläkarutbildning har jag lärt mig ett och annat om afte, bland annat har en lärare tipsat om probiotikatabletter från Biogaia. De finns i hälsokosten och ska vara super mot besvärlig afte. De innehåller bakterien Lactobacillus Reuterii. Vad jag vet finns ingen forskning än på att de ska hjälpa mot just afte, men min lärare hade bara hört lovord. Det är ju så att olika produkter fungerar olika för olika individer, men jag kan bara hoppas att detta ska kunna hjälpa dig!

  SvaraRadera
 3. Till författaren - jag har också en direkt koppling till immunförsvaret. Nästan jämt kommer mina afte i samband med att jag är förkyld.

  SvaraRadera
 4. Även jag har haft afte till och från mer eller mindre så länge jag minns (är snart 54 år) men inte alls så ofta som du, stackars A.
  För tillfället har jag en stooor finne på höger sida om näsryggen samt ont i höger öga, höger kind och ett afteutbrott på gång (ett pärlband innanför tänderna i höger överkäke). Ibland har jag också haft ont i höger öra och trott att jag har öroninflammation, men sen har ett afteutbrott dykt upp. Jag ser ett klart samband med nedsatt immunförsvar, är stressad för tillfället.

  SvaraRadera