onsdag 11 mars 2009

Kroppen talar med dig- lyssna noga!

Afte är en mystisk reaktion på någonting, vad vet vi inte riktigt. När jag läser alla mail och inlägg här på bloggen så verkar vi vara överens om att blåsorna ofta kommer när vi inte sköter om oss själva på ett bra sätt.

Att ta hand om sig själv är en fantastiskt lönsam investering. Vår kropp är vårborg och den följer med oss hela livet! Om vi är riktigt kärleksfulla mot oss själva och ger oss själva tid så tror jag att vi till stor del skulle slippa afte och en rad andra tråkiga åkommor.

När jag slarvar med sömnen till exempel så händer ofta följande saker...
1) Huvudvärk
2) Afte
3) Blöder näsblod

...ofta i den ordningen, som att kroppen på olika sätt försöker säga till mig: SOV människa!

Följande åtgärder tror jag är otroligt effektiva för att slippa afte och annat tråkigt:
1) Sova tillräckligt
2) Ej banta (värdelöst) men ändra våra kostvanor genom att äta lagom mycket, nyttigt, varierat, ekologiskt och undvika hel och halvfabrikat
3) Träna och hålla en vikt där vi mår bra
4) Inte röka, snusa ch heller inte dricka alkohol i för stora mängder.
5) Leva i nuet och stressa lagom!
5) Tycka om oss själva och unna oss saker som vi mår bra av, som massage, dignande fruktfat med exotiska frukter, en lång promenad med någon vi tycker om!
6) Lyssna på kroppen! När mår du som bäst? Sänder kroppen ut någon signal innan blåsorna bryter ut, kanske får du huvudvärk? Kanske kan du ta det lite lugnade på jobbet om blåsorna kommer i samband med stress?

Vad tycker ni om dessa tankar?

//Katarina afte.se

2 kommentarer:

  1. Låter som det kan stämma mycket väl. En del gånger har jag kännt att jag har ont i magen samtidigt vilket kan tyda på ett litet magsår. Stress förvärrar magsår. Därför är det viktigt att man balanserar arbete och högt tempo med tillräcklig vila och återhämtning. Just sömn är det bästa botemedlet mot afte, det är svårt att klämma in den i vår fullspeckade vardag. Men stäng av TVn eller datorn och gå och lägg dig lite tidigare så blir man fortare av med dem. En annan sak som hjälpt mig mycket är aloe vera tandkräm. Den skyddar så att om man har en blåsa på gång så är risken mindre att den bryter ut. Det känns "rätt" att borsta tänderna för det känns lent och skönt på blåsan. Tänk på att afte är rörelse känsligt så se till att inte röra på blåsan med tandborsen. Om du har möjlighet kör hellre in ett finger i munnen och "lyft" bort blåsan så att du kan komma åt att borsta.

    SvaraRadera
  2. Bra tips! Ja att vara varsam med tandborsten är riktigt viktigt, klokt av dig att ta upp det! Aloe vera verkar vara en superväxt - är bra för/mot det mesta verkar det som!

    /Katarina
    afte.se

    SvaraRadera