fredag 20 mars 2009

Samband?

Hej!
Jag har nu hittat hit efter en notis i nån tidning nånstans eller om det var på teve, strunt samma. Jag är en kille på 37 och jag har haft afte större delen av mitt liv. När jag var barn var det väldigt frekvent med enorma blåsor och jag var ibland hemma från skolan. Numera är det dock sällan, de enda gångerna jag får det är när jag biter fel och åsamkar mig själv en blödning i läppen eller kind eller liknande, då har jag en blåsa inom nåt dygn. Behandling då? tja inte är det mycket som hjälper men Corsodyl lindrar tills den har läkt ut och tar jag det direkt vid blödning så kan jag i vissa fall slippa blåsan. Summa summarum om mitt tillstånd är iallafall att jag starkt kopplar tillståndet till min saliv. Jag har alltid fått höra av min tandläkare att vissa har en speciell bakterieflora/Phvärde i munnen och jag har bara haft ett enstaka hål i tänderna men jag har alltid väldigt mycket tandsten. Sköter mina tänder i helt normal omfattning och enligt tandläkaren då så har vissa den här typen av bakterieflora eller Ph värde i munnen att man aldrig får hål. Detta har iallafall jag kopplat till att jag istället då får afte i bland. Varken min mor, far eller bror har haft så mycket som en enda Afteblåsa men de har istället "normalt" med tandbesvär i övrigt.
/ Stefan

3 kommentarer:

 1. Hej Du där!

  Vad märkligt.. jag har heller aldrig hål i tänderna med dessvärre mycket tandsten OCH afte.. Det gör ju så himla ont!! En gång kändes det som om jag hade halsfluss, det gjorde ont nånstans men jag viste inte var. Letade och letade DÅ lyfte jag lite på den sk "galepinnen" i halsen.. där bakom satt det ett sår utan dess like. Jag har provat att skölja munnen med Xylocain som finns i flytande form (recept) problemet var ju det att hela munnen blev ju bedövad och delar av halsen. Det rekomenderar jag INTE. Däremot vet jag en som äter mycket Q-10. Det har hjälpt.
  Ibland får man ju ett sår bara man stöter i med tandborsten. Jag lider vidare och hoppas på ett botmedel.

  Erica

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant. Jag har precis samma typ av erfarenheter och besvär. Väldigt mycket tandsten och samtidigt afte. Det verkar uppenbarligen vara så att ph/bakterieflora i munnen spelar in, men säkert kan afte även uppkomma av andra orsaker. Jag har bara haft riktigt jobbiga utbrott ett par gånger och provade då allt möjligt innan jag till slut fick bukt med blåsorna med hjälp av Corsodyl. Nu använder jag Corsodyl så fort jag får minsta känning och kan på så sätt hindra nya utbrott. Mina blåsor kommer framförallt när immunförsvaret är nedsatt t ex i samband med en längre förkylning. Dåligt med sömn och stark mat är heller inga höjdare.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Vad intressant det där med bakteriefloran, jag har inte heller fått hål men däremot mkt plack och konstant afte i munnen sen jag var liten! På senare år har jag även fått mkt i halsen.
  En sak som faktiskt hjälpte mig (som som jag glömt bort och kom på igen nu;)var att gurgla munnen med "kolloidalt silver" som man köper på hälsokost. Att gurgla det i några minuter, sen kan man svälja det, och göra detta typ morgon och kväll.

  /Malin

  SvaraRadera